Samarbeidet med Ukrainas energipartnere innen bioenergi styrkes
Denne uken mottok Bioreg Hadeland en engasjert delegasjon fra Lviv- og Sumy-regionene i Ukraina. Besøket, som fant sted på tirsdag, var svært nyttig for både de besøkende og vertskapet. Deltakerne, med sterke forbindelser innen politikk og energisektoren i sine respektive regioner, hadde med sin bakgrunn stor kunnskap om varmeforsyningen og kraftforsyningen i Ukraina. Bioenergi utgjør 75% av Ukrainas potensiale for fornybar energi og vil derfor spille en svært viktig rolle for å styrke selvforsyningsgraden og energiberedskapen i landet.
Besøket ble innledet med møter og omvisning på Energigården, hvor Grans ordfører Gunn Elisabeth Alm Thorsen orienterte om Hadeland-kommunenes engasjement innen lokal, fornybar energi med fokus bioenergi som er regionens viktigste energiressurs. Delegasjonen besøkte også Dvergsten gård som har egne anlegg for produksjon av vannkraft, solenergi og biovarme, noe som gjør gården mer enn selvforsynt med energi. Turen gikk videre til sagbruket Gran Tre som har en ny 4,8 MW biovarmesentral som dekker eget varmebehov og samtidig leverer fjernvarme til Biovarme Hadelands kunder i Mohagen næringspark. Dagen ble avsluttet med et besøk til Solør Bioenergis containerbaserte biovarmesentral som leverer varme til Gran kommunes aldershjem Marka i Brandbu.
Den ukrainske delegasjonen understreket behovet for at overføringen av nødvendig ny teknologi må støttes med praktisk veiledning, opplæring og service. Bioreg Hadeland vil i samarbeid med Energigården og stiftelsen Energy Farm International (EFIF) her kunne fungere som koordinator hvor målet er å bidra til en helhetlig og effektiv implementering av biobasert varmeforsyning. Dette åpner for at Bioregs 11 bedrifter i samarbeid med øvrige aktører innen bioenergi og fjernvarme i Norge kan delta i det viktige arbeidet med å reparere skadet varmebasert infrastruktur og også videreutvikle denne. Energigården i Ukraina, som EFIF i samarbeid med ukrainske biomasse-interesser etablerte i 2015, vil spille en viktig rolle i dette norsk-ukrainske samarbeidet.
Ukraina har gjennom en omfattende utbygd infrastruktur for sentral-, nær- og fjernvarme et godt grunnlag for å ta i bruk landets store biomasseressurser fra jord og skog når energibehovet skal dekkes.
For å videreutvikle samarbeidet ble det diskutert hvordan flere aktører kan trekkes inn i prosjektene. Ved å koble den brede kompetansen Bioreg-bedriftene har med sentrale, store fjernvarme varmeleverandører i Norge, som Hafslund Celsio, Oplandske Bioenergi og Statkraft Varme, bør det kunne utvikles attraktive og målrettete energiløsninger for Ukraina i tiden som kommer.
Bioreg Hadeland og stiftelsen EFIF ser frem til å videreutvikle samarbeidet med ukrainske energipartnere på veien fram til en mer robust og bærekraftig energiforsyning i Ukraina.